ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ – ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΑΠΟ ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ – ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ – ΣΤΕΓΑΣΗ

By | 27 Μαρτίου 2016

ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ – ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΑΠΟ ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ – ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ – ΣΤΕΓΑΣΗ

Α. ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΕΓΓΡΑΦΑ
Ως πολίτες της Ε.Ε. Το μόνο που απαιτείται για την διαμονή στην Γερμανία είναι εγκυρη ταυτότητά ή έγκυρο διαβατήριό.
Αντίγραφο ποινικού μητρώου δεν απαιτείται, καθόσον αυτό αναφέρεται στην ελληνική δικαιοδοσία.

Εξαιρετικά, μπορεί να ζητηθεί αντίγραφο ποινικού μητρώου από την Ελλάδα, όταν πρόκειται για αναγνώριση διπλωμάτων σχολών συγκεκριμένων κλάδων ή για συγκεκριμένες θέσεις εργασίας. Όπως όλα τα δημόσια έγγραφα, έτσι κι αυτό, προκειμένου να είναι έγκυρο στο εξωτερικό, οφείλει να σφραγίζεται με την μεγάλη σφραγίδα της Χάγης. Όλα τα δημόσια έγγραφα ισχύουν για σύντομο χρονικό διάστημα (3 έως 6 μήνες).
Όλα τα έγγραφα μπορεί κάποιος να τα ζητήσει και από το ελληνικό προξενείο.

 
Β. ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
Στην Γερμανία καθένας εγγράφεται μόνος του στο ταμείο ασφάλισης υγείας που θα επιλέξει μεταξύ των κρατικά αναγνωρισμένων φορέων ασφάλισης υγείας. Το ταμείο ασφάλισης υγείας δηλώνει τον ασφαλισμένο με τη σειρά του στις κοινωνικές ασφαλίσεις και ο ασφαλισμένος αποκτά και αριθμό ασφαλισμένου στο ταμείο των συντάξεων.

Τα ταμεία ασφάλισης υγείας είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και είναι αναγνωρισμένα από το κράτος, ως αρμόδια να παρέχουν υπηρεσίες στον τομέα της υγείας. Το ύψος των μηνιαίων ασφαλίστρων διαφέρει ανάλογα με τα εισοδήματα, αλλά και το είδος της εργασίας που παρέχει κάποιος.
Φυσικά, για τους εργαζόμενους, τα ασφάλιστρα καταβάλλoνται από την επιχείρηση και από τους ίδιους (κρατείται ποσό από τον μισθό), ενώ για τους δικαιούχους επιδόματος κοινωνικής πρόνοιας, τα ασφάλιστρα καταβάλλονται από το γραφείο της πρόνοιας.

Στην περίπτωση που κάποιος διατηρεί τις ελληνικές ασφάλειες, μπορεί να χρησιμοποιεί την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης. Αυτή εκδίδεται από το ταμείο ασφάλισης στην Ελλάδα ύστερα από αίτηση και ισχύει μόνο για ταξίδι. Έπειτα από διαμονή 6 μηνών στην Γερμανία απαιτείται η έκδοση γερμανικής κάρτας ασφάλειας. Η ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης καλύπτει ιατρικά έξοδα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τακτικες θεραπείες. Οι έξι μήνες είναι το τεκμήριο για έναν πολίτη Ε.Ε. αναφορικά με την μόνιμη διαμονή του.

Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να διατηρήσει την ελληνική ασφάλιση και επιθυμεί την επέκταση των δραστηριοτήτων του, μπορεί να ζητήσει την έκδοση του εντύπου Ε101 από τον ασφαλιστικό του φορέα, το οποίο καταθέτει στον γερμανικό φορέα ασφάλισης (πάλι το ταμείο επιλογής του) στο οποίο έχει εγγραφεί κι έτσι απαλλάσσεται από την καταβολή ασφαλίστρων στον ελληνικό φορέα.

 

Γ. ΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Τα περισσότερα διαμερίσματα βρίσκονται σε πολυκατοικίες, τις οποίες διαχειρίζεται μία κεντρική διοίκηση. Σε αυτήν πρέπει να απευθυνθεί κάποιος, ώστε να ενοικιάσει διαμέρισμα. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί κάποιος να νοικιάσει διαμέρισμα απευθείας από τον ιδιοκτήτη.
Τα έγγραφα που απαιτούνται είναι τα εξής

 
1. Η μισθοδοσία των τελευταίων τριών μηνών
2. Το έγγραφο ΣΟΥΦΑ, SCHUFA έγγραφο από το σύστημα αντίστοιχο του ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ότι δεν υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές σε βάρος του ενδιαφερόμενου
3. Επιστολή από την προηγούμενη διοίκηση ότι ο ενδιαφερόμενος δεν έχει οφειλές. Αυτό απαιτείται μονάχα όταν ενοικίαζε από άλλη διοίκηση ή ιδιοκτήτη, όχι σε περίπτωση υπενοικίασης.

Στο Βερολίνο προσφέρονται πολλά δωμάτια σε συγκατοίκηση με περισσότερα άτομα. Συνήθως κάποια από τα άτομα στο σπίτι έχουν συμβόλαιο απευθείας με τη διοίκηση και υπενοικιάζουν τα υπόλοιπα δωμάτια του σπιτιού. Επίσης, πολλά άτομα ζουν στο Βερολίνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και διατηρούν τα σπίτια τους εκεί. Το διάστημα που απουσιάζουν, υπενοικιάζουν το σπίτι τους. Ιδανική περίπτωση για αρχή.
Αγγελίες υπάρχουν σε πολλές σελίδες στο ίντερνετ, όπως τα wg-gesucht.de, studenten-wg, immoscout, αλλά και σε σχετικές σελίδες στο facebook.

Ένας άλλος πολύ οικονομικός τρόπος διαμονής στο Βερολίνο είναι τα σπίτια με WBS που αφορούν τα χαμηλά οικονομικά στρώματα. Το WBS είναι ένα πιστοποιητικό που εκδίδεται από το τμήμα για την στέγαση στο Δημαρχείο και οι προϋποθέσεις αφορούν τα εισοδήματα του ενδιαφερομένου. Κάθε χρόνο ορίζεται ένας αριθμός σπιτιών που απαιτούνται, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των κοινωνικών στρωμάτων. Σπίτια με εγγυημένα χαμηλό ενοίκιο που απαιτείται αυτό το πιστοποιητικό υπάρχουν σε όλη την πόλη, ενώ στην αγγελία αναγράφεται απαιτείται WBS για αυτά τα σπίτια.

Μία άλλη καλή λύση για οικονομική στέγαση στο Βερολίνο είναι τα Wohnungsgemeinschaften, σωματεία με στόχο τη διασφάλιση της στέγασης των μελών τους. Κάποιος γίνεται μέλος σε αυτά αγοράζοντας μετοχές. Συνήθως δεν απαιτείται καταβολή εγγύησης, καθώς οι συμβάσεις είναι συμβάσεις χρήσης χώρων του σωματείου και όχι συμβάσεις ενοικίασης σπιτιού. Επίσης, ανάλογα με το καταστατικό και την οικονομική κατάσταση του σωματείου, κάποιος παίρνει πίσω τα χρήματα που έδωσε για τις μετοχές, όταν μετακομίζει, μπορεί δλδ. vα εξαργυρώσει τις μετοχές του. Επίσης μπορεί πάντοτε, εάν έχει φύγει, να ζητήσει ένα σπίτι από το σωματείο, εφόσον διατηρεί την ιδιότητά του ως μέλος, χωρίς να καταβάλλει εγγύηση. Το σωματείο αποτελείται από το συμβούλιο με τον πρόεδρο και τα μέλη του. Το συμβούλιο και ο Πρόεδρος εκλέγονται από τα μέλη και συγκαλούνται συνελεύσεις με θέματα της πολυκατοικίας, στα οποία συναποφασίζουν τα μέλη με ψηφοφορία. Συνήθως τα περισσότερα σωματεία στέγασης έχουν σπίτια σε όλο το Βερολίνο και μπορεί κάποιος ως μέλος να μετακομίσει σε άλλο σπίτι του ίδιου σωματείου, όποτε θελήσει. Το ενοίκιο είναι σταθερό και συνήθως αρκετά ανταγωνιστικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *